Miejsko - Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Mordach
informuje, że w dniach
09 marca 2020 r. (poniedziałek) – 11 marca 2020 r.
(środa)
na sali w budynku Miejsko – Gminnego Ośrodka Kultury w
Mordach
będą wydawane artykuły spożywcze w ramach Programu
Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2020 w godzinach:
09.03.2020 - od godz. 13.00 do godz. 15.30
10.03.2020 – 11.03.2020 od godz. 08.30 – 15.30.
Prosimy
także o zabranie ze sobą toreb, koszyków lub innych rzeczy do pakowania
żywności.
Miejsko - Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Mordach informuje, że w dniach 03.02.2020 r. - 05.02.2020 r. będzie wydawana żywność w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, Podprogram 2019 r. w godz. pon. 13.00 - 15.30, wt. i śr. 8.30 do 15.30.
/-/
Kierownik
Miejsko - Gminnego Ośrodka
Pomocy Społecznej w Mordach
Agnieszka Próchnicka - Pawlak
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA
2014-2020
JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO
FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODROGRAM 2019
CELEM PROGRAMU
jest zapewnienie najuboższym
mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach
środków towarzyszących w okresie grudzień
2019 – lipiec 2020, a jej celami
szczegółowymi są:
a)
organizacja
i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z
organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej
OPL
, zgodnie z
zasadami PO PŻ,
b)
racjonalne
zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł,
na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
c)
przekazanie
artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej
zgodnie z zasadami PO PŻ,
d)
prowadzenie
działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących
zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie
społeczne.
OKRES DYSTRYBUCJI
ŻYWNOŚCI:
grudzień 2019 – lipiec 2020
Pomoc
żywnościowa dystrybuowana jest przez
Banki
Żywności w Siedlcach
[OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL]
na terenie województwa mazowieckiego,
która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB
KWALIFIKACJI:
1.
Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i
rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie
odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do
ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej
(określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem
dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium
dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200%
kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej,
tj. do
30.09.2018 r. – 1 268 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 028 PLN, dla
osoby w rodzinie, a od 01.10.2018 r. – 1 402 PLN dla osoby samotnie
gospodarującej i 1 056 PLN dla osoby w rodzinie,
stanowiąc systematyczne
wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków,
które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
2.
Sposób kwalifikacji:
-
OPS będą
wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy
żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do
pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
-
OPL mogą w
swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do
przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych].
Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do
OPS, , który potwierdza do kwalifikowalność do przyznania pomocy;
-
OPL mogą
samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ
na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do
wytycznych].
ZASADY
PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa
jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji
Partnerskich Lokalnych
jako zestaw
artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
1.
Zestaw roczny
artykułów spożywczych w Podprogramie
2019 obejmuje
artykuły spożywcze w łącznej ilości ok 50 kg w tym:
1.
Artykuły
warzywne i owocowe:
1.
groszek z marchewką 3,2 kg,
2.
fasola biała 3,2 kg,
3.
koncentrat pomidorowy 1,12 kg,
4.
buraczki wiórki 1,05 kg,
5.
powidła śliwkowe 1,80 kg,
6.
sok jabłkowy klarowny 4l
2.
Artykuły skrobiowe:
1.
makaron jajeczny 4,5 kg,
2.
makaron kukurydziany bezglutenowy 1 kg
3.
ryż biały 3 kg,
4.
kasza gryczana 1,5 kg,
5.
herbatniki maślane 0,8 kg,
3.
Artykuły mleczne:
1.
mleko UHT 7 l,
2.
ser podpuszczkowy dojrzewający 2 kg,
4.
Artykuły mięsne:
1.
szynka drobiowa 2,7 kg,
2.
szynka wieprzowa mielona 1,8 kg,
3.
pasztet wieprzowy 0,48 kg,
4.
filet z makreli w oleju 1,53 kg,
5.
Cukier
1.
cukier biały 4 kg,
6.
Tłuszcze
1.
olej rzepakowy 4 l,
7.
Dania gotowe
1.
gołąbki w sosie pomidorowym 1,7 kg;
2.
Paczka
żywnościowa
to minimum
kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3] z różnych grup
towarowych wydawanych jednorazowo.
3.
Posiłek
to każdy posiłek przygotowany w OPL, np.
jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie,
II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek,
kolacja].
posiłki do spożycia
na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze
kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z
wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
4.
W przypadku
gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie
realizacji Podprogramu 2019 jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa
niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego
dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok.
40,3kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich
7 grup artykułów spożywczych
5.
W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub
indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny
w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
6.
W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie
liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
7.
Żywność jest wydawana osobom potrzebującym w
ramach POPŻ nieodpłatnie.
SKŁADANIE SKARG
PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba
potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji
żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą
w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i
Polityki Społecznej.
DZIAŁANIA
TOWARZYSZĄCE:
Działania
realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z
OPL i OPS:
-
warsztaty kulinarne;
-
warsztaty edukacji ekonomicznej;
-
warsztaty dietetyczne;
-
warsztaty niemarnowania żywności,
-
inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze
akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej
potrzebujących
Działania
realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w
miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali
zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania.
Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach
internetowych Banków Żywności.
Działania
realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:
-
włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej
w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i
wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia
z ubóstwa;
-
grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w
trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
-
pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania
podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej
(z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
-
pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom
bezdomnym;
-
wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób
zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba , która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 [POPŻ] współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
PO PŻ przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.
Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
Organizacje realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących zobowiązane są prowadzić działania w ramach środków towarzyszących mające na celu w szczególności:
- włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych,
- pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej),
- wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.
Poza powyższymi działaniami realizowanymi w ramach działań statutowych organizacji, prowadzone będą również działania współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w formie:
1. warsztatów kulinarnych dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów i dietetyków pokazujących różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
2. warsztatów dietetycznych i dotyczących zdrowego żywienia,
3. programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
4. warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych).
Dodatkowo, każda z organizacji partnerskich regionalnych (OPR – np. Banki Żywności) i organizacji partnerskich lokalnych (OPL – m.in. organizacje partnerskie Banków Żywności) we współpracy z ośrodkami pomocy społecznej (OPS) zobowiązana jest:
1. dostarczać odbiorcom pomocy informacje o miejscach, w których osoby mogą skorzystać z działań w ramach projektów EFS oraz pomoc osobom potrzebującym w korzystaniu z takich działań,
2. współpracować z OPS w celu udzielenia pomocy osobom korzystającym ze wsparcia FEAD na drodze do aktywizacji społecznej,
3. oceniać w uzgodnieniu z OPS czy poszczególne osoby objęte pomocą żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego oraz informować odbiorców końcowych o możliwościach uzyskania takiego wsparcia ze środków EFS w poszczególnych regionach (informowanie o możliwości uczestnictwa w konkretnych projektach),
4. kierować osoby zgłaszające chęć korzystania z pomocy żywnościowej do OPS celem oceny w zakresie możliwości objęcia wsparciem aktywizacyjnym.
Pomoc Żywnościowa jest dystrybuowana z Banków Żywności [Organizacja Partnerska Regionalna – OPR] do Organizacji Charytatywnych [Organizacji Partnerskich Lokalnych – OPL].
ROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU
POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODROGRAM2018
CELEMPROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2018 – czerwiec 2019, a jej celami szczegółowymi są:
a) organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
b) racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
c) przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
d) prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: wrzesień 2018 – czerwiec 2019
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywności w Siedlcach [OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa ………………, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
1. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. do 30.09.2018 r. – 1 268 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 028 PLN, dla osoby w rodzinie, a od 01.10.2018 r. – 1 402 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 056 PLN dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
2. Sposób kwalifikacji:
- OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
- OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, , który potwierdza do kwalifikowalność do przyznania pomocy;
- OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
1. Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2018 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok 49 kg w tym:
1. Artykuły warzywne i owocowe:
1. groszek z marchewką 3,6 kg,
2. fasola biała 3,6 kg,
3. koncentrat pomidorowy 1,60 kg,
4. buraczki wiórki 1,05 kg,
5. powidła śliwkowe 1,80 kg,
2. Artykuły skrobiowe:
1. makaron jajeczny 4,5 kg,
2. makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg
3. ryż biały 3 kg,
4. kasza gryczana 1,5 kg,
5. herbatniki maślane 0,8 kg,
3. Artykuły mleczne:
1. mleko UHT 7 l,
2. ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg,
4. Artykuły mięsne:
1. szynka drobiowa 3 kg,
2. szynka wieprzowa mielona 2,1 kg,
3. pasztet wieprzowy 0,64 kg,
4. kabanosy wieprzowe 0,36 kg,
5. filet z makreli w oleju 1,7 kg,
5. Cukier
1. cukier biały 4 kg,
2. miód nektarowy wielokwiatowy 0,4 kg
6. Tłuszcze
1. olej rzepakowy 4 l,
7. Dania gotowe
1. gołąbki w sosie pomidorowym 1,6 kg;
2. Paczka żywnościowa to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3] z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo.
3. Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
4. W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2018 jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 39,5 kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych
5. W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
6. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
7. Żywność jest wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ nieodpłatnie.
SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:
- warsztaty kulinarne;
- warsztaty edukacji ekonomicznej;
- warsztaty dietetyczne;
- warsztaty niemarnowania żywności.
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.
Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:
- włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
- grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
- pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
- pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
- wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba , która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
PODPROGRAM 2018 – efekty
1.
Miejsko – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Mordach z terenu
województwa mazowieckiego przy współpracy Bankiem Żywności w Siedlcach
realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany
z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było
zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz
uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019
.
2.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
·
warzywne i owocowe (groszek z marchewką,
fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
-
skrobiowe
(makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana,
herbatniki maślane),
·
mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy
dojrzewający),
-
mięsne
(szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy
wieprzowe, filet z makreli w oleju),
·
cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
·
tłuszcze (olej rzepakowy),
·
dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Pomoc żywnościowa
trafiła do 650 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu
województwa mazowieckiego.
3. Wydaliśmy osobom
potrzebującym:
o 28 992,78 ton
żywności;
o 1 950 paczek żywnościowych;
o 0 posiłków;
3.
W ramach Podprogramu 2018
dla 650 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 1 warsztat edukacyjny w ramach działań
towarzyszących:
• Kulinarne - 1 spotkanie
dla ok.20 uczestników.
- Informację wprowawdził(a) do BIP: Pietrulewicz Andrzej
- Data udostępnienia w BIP: 2015-11-18 10:53:57
- Informacja zaktualizowana przez: Próchnicka-Pawlak Agnieszka
- Data ostatniej aktualizacji: 2020-03-05 10:00:09
- Liczba odsłon: 1763
- Historia dokumentu: